foto Driversweb.cz

KSA Most, 28. 9. 2010

Datum článku: 29.9.2010 | Autor textu: Jan Havlát

V úterý 28. září 2010 se konal Velký sraz sportovních vozů v Mostě. A i my jsme byli u toho. Mám tu čest napsat tento článek o zápolení zhruba 200 supersportů s náročnou mosteckou tratí, protože stejně jako mnoho jiných jsem využil státního svátku ke strávení volna s milovníky rychlé jízdy. Představila se nám profláklá auta, jako jsou Porsche, Ferrari, Nissan GT-R či Lotus. Básnit můžu o závodním speciálu Radical nebo, mém velkém favoritu, KTM X-Bow.

Most nás tentokrát přivítal podzimním sychravým počasím. Teplota se pohybovala lehce nad 10 °C, pro moji rýmečku bylo velmi důležité, že nepršelo. Vlhký asfalt dával záruku kvalitní zábavy i nějakého karambolu.

Trať využívalo po ránu pouze pět vozidel. Palec nahoru si jistě zaslouží pilot modré Alfy Romeo GT za to, jak si s přehledem vodil vůz mezi mnohem silnějšími stroji.

Krom toho, že jsme během příchodu do boxů potkali malou skupinku krásných hostesek, jsme narazili i na vozidla NASCAR. Jednalo se o dva Fordy Thunderbird, jež k nám přicestovaly až z Německa. Od majitele jednoho z nich se dozvídám, že auto má svoji historii. Jezdilo Winston Cup v roce 1994. Také se dozvídám, že má technické potíže v podobě velkého kolísání otáček, které mu dnes zřejmě znemožní vyjet. Nicméně nemusím zoufat, druhé vozidlo stejného typu jezdit bude. „To jsem na vás pánové zvědavý,“ říkám si šeptem. Auto konstruované primárně na americké ovály, díky tomu provozované výhradně za suchých podmínek, dnes bude závodit na vlhkém evropském závodišti plným zatáček. Ohromný motor ve Fordu startuje. Jeho chraplavý bublák zní hlasitě v celém areálu autodromu. Všem tím říká: Buďte na pozoru, pojede pan Auto. Závodník s ním objíždí zahřívací kolo. Už je na cílové rovince. Vidím, že jede na maximum adhezních podmínek. NASCAR se lehce smýká ze strany na stranu i při jízdě na rovince. Úžasné představení!

Do oběda se pomalu zaplňuje i parkoviště pro fanoušky. Krom našeho současného největšího adepta na křeslo ve formuli 1, Pepy Krále, je zde k vidění utajovaný model Ferrari pro nemajetné, variace na téma Hyundai Coupe a otužený Renault Thalia s elegantní anténkou.

  

Mezitím povrch na závodní trati začíná osychat, tím končí i strach některých účastníků. Musí proto vyjíždět safety car, jízdy jsou proto několikrát přerušeny.

Ve výčtu toho nejzajímavějšího nesmím zapomenout na zástupce anglické veteránské klasiky,  MG a na dalšího exota v našich luhách a hájích, Wiesemanna.

Pro fanouška rychlých vozů zde bylo vše perfektně připraveno. Organizace na super úrovni, nikde nic nevázlo. Superskvosty jak na dlani. Za sebe můžu říci, příště se jedu podívat znovu.

Galerie

Komentáře